21 iul. 2011

Castraveti murati


( Reteta pt ca. 2 kg castraveti la borcan de 3 l )

1.    Castravetii se pun in apa rece cu sare (1 mana sare la 2 kg castraveti) si se lasa de pe o zi pe alta, apoi se spala.

2.    In borcan de 3 l se pun pe fund:
½ lg-ta seminte de mustar
½ lg-ta piper negru boabe
2 degetele hrean (2 bucatele cat un degete mic)
2 foi dafin
½ ardei iute (taiat in 2 pe lungime)
1 ramurica frunze de telina
1 legatura cimbru si marar
3.    Se cladesc castravetii cat mai inghesuiti, intre ei mai adaugand:
3 degetele hrean
½ ardei iute (taiat in 2 pe lungime)
morcovi de decor
4.    Apa peste castraveti:
2 l apa
2 lg sare de muraturi
2 lg-te Kapros (conservant unguresc, contine si seminte de mustar)
½ lg-ta piper negru boabe
2 foi dafin
2-3 lg otet de vin
            Se dau cateva clocote, 2-3 min, se gusta sa fie sarata si otetata, se se toarna cat   e fierbinte cu un polonic incet, sa nu crape borcanul.
            Se pun capace spalate si uscate.
            Peste cateva zile vor incepe sa fermenteze. Apa se va tulbura putin, apoi  se va limpezi din nou peste cateva zile, saptamani. 
            Dupa o luna se poate manca, dar mai bine lasati mai spre iarna sa se mureze bine.


Vezi si Muraturi asortate cu Solutie de apa cu zahar si otet.


Mai jos am facut solutie pentru 6 borcane x 720 ml: 
 

2 l apa
1 1/2 lg sare
1 lg-ta conservant Kapros
1 lg-ta piper negru boabe
2 foi dafin
4 lg otet de vin alb
1 lg-ta zahar


Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu