12 aug. 2011

Lipie de secara cu pasta de fasole



Lipie:
100 g faina integrala de secara / de grau
1 priza sare
1 lg ulei de fl-s presat la rece
ca. 60-70 ml apa (mai adaugati putina apa sau faina pana obtineti un aluat putin tare)

Eu de obicei imi fac 1 lipie medie-mare: 50 g faina, 1 priza mica sare, 1 lg-ta ulei, 30 ml apa.
Le amesteca toate bine cu o furculita, apoi framant cu mainile.

O intind cat mai subtire cu sucitorul, presarand mereu faina sa nu se lipeasca. 
O scutur cat de bine de faina, apoi o coc in tigaia de teflon preincalzita la foc mediu.
Nu pun ulei in tigaie.
Dupa ce intind diverse pe ea, o rulez (vezi aici metoda de rulare, ca sa nu curga din ea)



Pasta de fasole:
Drob de fasole, incalzit cu putina apa si amestecat (sau fasole boabe fiarta, cu putina ceapa, condimente uscate si suc de rosii, mixata)
Salata de castraveti: castraveti, ceapa, sare, otet, ulei


Aici mi-am facut 2 lipii mici, cu jumatate din ingrediente.
Le-am servit cu zacusca de vinete, loboda, avocado,
toate stropite cu zeama de lamaie,
sau servite cu zeama de pe muraturi.
Aici simpla, cu:
 sos de rosii, ceapa rosie, masline, oregano uscat
Lipie cu Salata de vinete

umplutura:
salata ramasa de aseara
( orez integral, fasole, ceapa, leurda, dressing: mustar, sare, otet, ulei)
+ salata de sfecla cu hrean

1) linte rosie + ceapa pestisori + ardei congelat + salvie uscata + putina apa.
Am fiert scurt pana lintea e comestibila.
2)  gogonele murate
3)  marar congelat


3 comentarii:

  1. Cat timp coaceti lipia sa nu devina crocanta?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca trb lasat putin aluatul (30 min-1 ora) sau adaugat si faina alba (contine mai mult gluten), sa se faca ceva mai elastic aluatul. Mie imi place crocant, dar e cam incomod la mancat. O sa incerc si eu ce v-am scris :-) Deci nu cred ca are legatura cu cat timp las la copt.

      Ștergere
  2. Vă mulțumesc pentru rețeta sunt la dieta si mi-a prins bine această lipie 😃

    RăspundețiȘtergere