11 oct. 2011

Gogosari si conopida in otet, pe iarna


Asta e varianta de solutie cu mai putin zahar si fara ulei, pe care am facut-o in ultimul an.
Au iesit foarte bune muraturile si asa.
Reteta originala, primita de la o cunostinta, e mai jos. 

1 l apa
0,5 l otet de vin alb
50 g zahar
2 lg sare (linguri rase)
6 foi dafin
1 lg-ta piper negru boabe
1 lg-ta  boabe mustar 


Gogosarii raman crocanti si devin foarte gustosi...

30 buc gogosari, codita si semintele scoase, taiati in 2 sau lasati intregi, umpluti cu buchetele de conopida 
Apa otetata:
1 l otet 9"
2 l apa
200 g zahar
200 ml ulei
4 lg sare
foi dafin
piper boabe

1. Cand fierbe apa, se oparesc gogosarii umpluti cu conopida, pana isi schimba culoarea. 
2. Se cladesc in borcan cu cateva bastonase de hrean.
3. Se toarna apa fierbinte (dar nu foarte fierbinte, sa nu crape borcanul), 
     si se lasa ca. 30 min -1 ora,  sa intre bine in gogosari, deci va mai scadea nivelul apei, apoi se    toarna din nou apa pana la max. Se capseaza.