1 dec. 2011

Gem de macese din Pasta de macese


Cum o cumpar de la piata, neindulcita, o torn in sticle mai mici de plastic, o bag in congelator si o voi folosi treptat in timpul iernii. 
Dupa decongelare, tin sticla in frigider si folosesc treptat din ea, in decursul a 1-3 saptamani.

Dupa ce o decongelez o indulcesc cu miere si o folosesc in diverse deserturi sau pe paine neagra.
Asa, nefiarta,  ii pastrez din vitamine, mai ales vit C.

Am folosit in Desert - banana, gem macese, mac (vezi reteta aici
Dintr-o sticla de 2,5 l am turnat in sticlute mai mici.
Va recomand sa gustati pasta de la mai multi vanzatori inainte sa o cumparati.
Trebuie sa fie acra. Daca macesele sunt fierte mai mult
(am inteles ca 20 min e bine), cand se storc se va obtine o pasta
mai putin concentrata, nu asa de acra, deci nu asa bogata in vitamine.

Am facut si gem, ca na', nu se stie cand se ia curentul pe o perioada mai lunga.. luni, ani si atunci adio congelator. 

Si am zis sa vad daca sta  cu mai putin zahar. Doamna care a facut pasta mi-a zis ca ea pune 2 kg zahar la 5 l pasta. Eu am pus jumate zahar, la 2 l de pasta 400 g zahar.

Am calculat cu regula de 3 simpla.

5 l pasta.................2 kg zahar
2 l pasta................ x
-----------------------------------------
x = 2x2 / 5 = 0,800 kg

Eu am pus doar jumate zahar, adica 0,400 kg.

Am fiert 1 ora la foc mic, amestecand des pt ca tinde sa se prinda de fund (recomand sa se puna o plita sub oala). Am gustat la final, nu era foarte dulce, dar am zis ca o sa indulcesc cu miere cand o sa-l folosesc la iarna, in diverse deserturi. Gemul e mai lichid ca e fierbinte, dar se ingroasa cand se raceste. Am turnat in borcane fierbinti (sterilizate la cuptor). Apoi sub paturi sa se raceasca treptat pana a 2-a zi.