12 mai 2012

Falafel (din naut)


Doua retete pe care urmeaza sa le incerc.


(20-22 buc)

1 cana naut uscat, inmuiat peste noapte in apa cu ¼ lg-ta bicarbonat de sodiu, apoi clatit in 3 ape cel putin, scursa
¼ cana mazare galbena uscata, bobul injumatatit, inmuiata peste noapte in 1/8 lg-ta bicarbonat de  sodiu, apoi clatita in cel putin 3 ape, scursa
1 cana frunze de coriandru proaspat
1/2  cana frunze de patrunjel proaspat
1 ceapa medie, taiata
5 catei de usturoi
¼ ardei jalapeno, fara samburi
3 lg pesmet
1 lg-ta sare
1/8 lg-ta piper negru
½ lg-ta coriandru macinat
½ lg-ta chimion macinat
¼ lg-ta all spice
O priza piper Cayenne (opt)
½ lg-ta praf de copt
½ lg-ta bicarbonat de sodiu
Ulei pt prajit


1. Adaugati in bolul unui robot de bucatarie : nautul, mazarea, coriandrul, patrunjelul, ceapa, usturoiul si ardeiul iute. Mixati pana se omogenizeaza compozitia (cam 3 min).
2. Turnati intr-un bol. Adaugati pesmetul si condimentele, amestecati.
    (Se poate congela jumatate : intindeti din compozitie o foaie de aprox 1 cm ; inveliti-o in folie de plastic)
3. Adaugati ½ lg-ta praf de copt si ½ lg-ta bicarbonat de sodiu. Amestecati bine.
4. Acoperiti cu o folie de plastic si lasati sa stea o ora la temperatura camerei.
5. Incalziti ulei la temperatura medie (10 min).
6. Cu doua linguri, cu mana, sau cu un instrument special de facut falafel, formati turte, sau bilute pe care le turtiti putin.
7. Prajiti 2-3 min, amestecand din cand in cand sa se intoarca, pana devin maronii si scurgeti pe un prosop de hartie.
8. Sosul Taratour : ingrediente : 2 lg iaurt+ 1 lg Tahini+o lg-ta suc lamaie
9. Serviti fierbinti cu paine Pita deschisa ca un buzunar. Adaugati falafel, sos, legume (castraveti, felii rosi, ridichi sau  muraturi)






Falafel

(25-30 buc)


250 g naut, inmuiat peste noapte in apa cat sa acopere cu o palma
3 catei usturoi, taiati
O mana de patrunjel, taiat
O mana de coriandru, taiat
1 chili, taiat
2 lg faina
¾ lg-ta bicarbonat de sodiu
1 lg-ta chimion macinat
1 lg-ta coriandru macinat
Sare, piper
ulei

1. Limpeziti nautul si scurgeti. Mixati-l in blender pana obtineti un pasta sfaramicioasa si  fina. Turnati nautul intr-un bol.
2. Introduceti patrunjelul, coriandrul, chili, usturoiul cu 2 lg din pasta de naut in blender si mixati.
3. Turnati apoi in bolul cu pasta de naut. Adaugati faina, chimionul, coriandrul, bicarbonatul de sodiu si o lingura si jumatate de sare. Adaugati si putin piper macinat. Amestecati totul bine. Daca arata mai uscat, adaugati cateva picaturi de apa.
4. Incingeti uleiul la foc mediu-iute.
5.  Faceti mici bilute. Daca se acopera, pot fi pastrate pana la o zi in frigider.
6. Cand uleiul e incins, adaugati cu lingura jumatate din bilute. Lasati sa se prajeasca 2 minute, amestecand, ca sa se rumeneasca uniform. Scurgeti pe prosoape de hartie.

 

Sos care merge cu falafel

450 g iaurt
1 ceapa medie, taiata cubulete mici
1 castravete mediu, razalit fin
1 catel de usturoi, opt

Amestecati toate ingredientele. Lasati sa stea cateva ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu