5 ian. 2012

Biscuiti cu chimen, de post


Imi fac des biscuiti cu chimen, aproape saptamanal.
Chimenul ajuta la digestie si combate balonarea.
La "dr Oz" am vazut ca daca vrei sa nu te balonezi, ronţăi o linguriţa de seminte de chimen dupa masa, mai ales dupa cele mai consistente. 
Am incercat, dar mi se pare prea mult o lingurita, asa ca iau 1/4 - 1/2 lg-ta. 
E bun la gust si are efect.

Foarte buna in digestie e si menta. Eu iau 2-3 frunzulițe de Menta Piperita dupa masă si le mestec, apoi limpezesc gura cu apa. 
Sunt mai ciudate ca si consistență, pana te obisnuiesti, dar foarte bune la gust si eficace (cui i-am dat a zis ca  are efect imediat, plus reimprospateaza respiratia).
Eu mi-am cumparat proaspata, am uscat-o si apoi am rupt frunzulițele. Se pot pastra in cutie de carton, punga de hartie sau borcan de sticla cu capac.
Am in geanta tot timpul o cutiuta mica cu frunzulițe, pt cand mananc in oras si simt nevoia.
Aici cum arată: link la Postarea despre Menta Piperita ca disgestiv

200 g faina integrală (vreo 170-180 g făină de grâu si 20-30 g făină de hrișcă)
1/2 lg-ta sare (de fapt ceva mai putin)
1/4 lg-ta bicarbonat de sodiu sau fără bicarbonat (poate chiar mai putin - veti vedea dupa cateva incercari cat, pt ca daca e prea mult se simte un gust mai sarat si ceva mai ciudat, de la bicarbonat) (mai nou fac fără bicarbonat, si ca sa iasa crocanti, am pus mai mult ulei, acum 4-5 lg, fata de 2 lg, deci mai calorici acum)
2 lg-te seminte de susan
2 lg-te seminte chimion
4-5 lg ulei de fl-s presat la rece
100 ml apa


1. Se amesteca primele 5 ingrediente cu o furculita. 
2. Se adauga uleiul, se frământă cu degetele sa fie uniform in aluat uleiul.
3. Se adauga apa, se mai amesteca cu furculita, apoi cu mana.
4. Se intind in strat subtire. Eu nu presar faina, pt ca aluatul e putin uleios. Intind de 2-3 ori pe o parte , apoi intorc si repet. Se taie patratele sau fasii.
5. Se coc la foc mic-mediu ca. 12-20 min, in functie de foc. Se urmaresc in timpul coacerii.
Cand sunt rumeniti pe dos, sunt gata.
6. Dupa ce ii scot, ii pun pe un grilaj sa se raceasca complet, apoi in cutie inchisa ermetic.


incerc sa-l intind dreptunghi