24 mar. 2013

Varza murata in ardei

pe fund: cimbru si marar uscat,  piper negru boabe, bastonase de hrean
am umplut ardeii
cu varza alba si putina varza rosie,
razalita, sarata si lasata sa  se inmoaie de la sare min 1 h.
Apoi am frecat bine varza intre maini
si am umplut ardeii, cladindu-i in vas.
Am turnat apa sarata pana am umplut vasul
(in timpul procesului de murare va mai iesi din lichid - tineti in tava sau pe gresie)
 1 l apa rece  + 1 lg sare de muraturi (ca. 25 g sare)
In poza e dupa 1 luna, zeama colorandu-se de la varza rosie.

Zeama de varza murata (moare) e foarte buna si sanatoasa.
o beau cand se termina muraturile din borcan.
merge bine pe langa aproape orice;
acresc si supele cu ea;
sau o torn in dressing-uri, la o salata de cartofi, de ex.
ca amintire din copilarie, "cartofii rosii copti in ler mancati cu more"
erau o cina delicioasa, saţioasa si sanatoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu